Τεχνολογίες που αναπτύσσουν τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, σε συνεργασία με τη θυγατρική LT-Pyrkal, για τη συμβολή τους στον ραγδαία εξελισσόμενο τομέα των UxV’s, παρουσίασαν σε κλειστή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΓΔΑΕΕ στη ΛΑΕΔ την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου.
Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων, προσκάλεσε εκπροσώπους της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και τεχνολογικών επιχειρήσεων καθώς και ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων, με κριτήριο την υφιστάμενη ή έστω παρελθούσα εμπειρία, έρευνα ή συμβολή στον τομέα των μη επανδρωμένων/αυτόνομων οχημάτων αέρος/εδάφους/βυθού, προκειμένου να συζητηθούν προοπτικές για την ανάπτυξη και παραγωγή ελληνικών “αντιμέτρων” στην απειλή των εχθρικών UAV’s.
Τα ΕΑΣ, επέλεξαν να παρουσιάσουν ώριμες λύσεις, που έχουν τη δυνατότητα άμεσης υιοθέτησης από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με συμπράξεις τόσο με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όσο και τα ερευνητικά ιδρύματα, υιοθετώντας και διεθνώς δοκιμασμένες λύσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης των ΕΑΣ, κ.Νίκος Καντζούρας κατά την τοποθέτησή του, παρέθεσε συνοπτική εικόνα των σχεδιαζόμενων προγραμμάτων, ενώ στο πλαίσιο επαφών στη διάρκεια της ημερίδας, ο Πρόεδρος ΔΣ κ.Δ.Κουτσοθεόδωρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Α.Καρκανέβατος προσκάλεσαν εταιρίες και ΑΕΙ για άμεση σύμπραξη προκειμένου να αξιοποιήσουν και ευρωπαϊκούς πόρους έρευνας. Είναι σαφές βέβαια, ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να αποφασιστεί το μοντέλο αμυντικής στρατηγικής με τη χρήση των συγκεκριμένων τεχνολογιών και έναντι αυτών, καθώς η έρευνα πρέπει να είναι στοχευμένη για να είναι και αποτελεσματική.
Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Αμυντικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ), με την παρουσία και συμμετοχή και εκπροσώπων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ημερίδα και τη σημαντική συζήτηση που αναπτύχθηκε, άνοιξε με ομιλία του ο ΥΕΘΑ κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε άμεσα να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δίνουν το παρόν στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις και δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται κατά τον τρόπο που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, με εξωστρέφεια, στηρίζοντας την εγχώρια έρευνα και παραγωγή.